Két hét a tundrán 10. fejezet

Szünetmentes halfogás

Érdekes módon engem feltöltött a sok kaja, főleg a kóla, míg Pé a gyomorgörcstől alig halad. De más is megfordult a fejemben, és talán ezért megy jobban a caplatás. Mi lenne, ha a tengerparton aludnánk, és dobnék még párat a végén?

Homokos partot találunk az úttesttől nem messze, pár merész dán fiatal még fürdőzik is a kánikulában. Amint áll a sátor már rakom össze a pergetőbotot. Harmadik dobásra kisebb codot fogok, aztán még vagy ötöt. Társam is fog egy pilkeres búcsúhalat, majd elvonul pihenni.

A viharban átélt hideg éjszaka után éhgyomorra indult neki az utolsó szakasznak, majd a nehéz étellel megterhelve, gyomorgörcsök közt tette meg az út végét. Jogos a fáradtság. Fitt ugyan én sem vagyok, lassan megszokom az egy hete tartó sántításom, minden lépésnél belenyilall a fájdalom a bokámba, de hív a víz. Átbicegek az öböl túloldalára, felkapaszkodom a meredek sziklákra, és az egyre emelkedő tengerbe vetem az egyik utolsó pilkert. Azonnal kapás, arasznyi tőkehal. Újabb dobás, kilós cod. Újabb dobás, két és fél kg-os cod. Minden dobásra van kapás. Kitámasztom a telefont egy kővel, videózom a horgászatot vagy negyed óráig. Talán két dobás van, ami nem fárasztással végződik. Az utolsó közel 3 kg-os halnál befejezem. Micsoda kilépő hal! Itt sok méter hosszú, barnamoszat nő foltokban a tengerfenéken. A sem nem állat, sem nem növény élőlények erdejében bóklászó codok sötétbarna színűek, gyönyörű ragadozók.

Reggel elsétálunk az apró repülőtérre, és megkezdjük hosszadalmas utunkat otthonunk felé, mely másfél napig tart nagyjából.

Olvass még!