Skip to content

MI IS EZ?

Ahogyan én csinálom

 

 

 

 

A FA ÉL,
EGYÉNISÉGE VAN

A SZÍNKEVERÉS SZABADSÁG, A FORMÁK VÉGTELENEK

Amikor pár éve munkaasztalomnál elkezdtem az első csalikat kifaragni, csupán a kíváncsiság hajtott, tudok-e működő és esztétikus horgászcsalikat gyártani. Eleinte inkább nem volt a válasz, mint igen. Hosszas szünet után, megújult erővel vágtam bele ismét a történetbe, és a kezdeti nehézségek után elkészültek az első, valóban működő darabok. Ezután nem volt megállás. Kísérletezések, próbálkozások, a különféle anyagokkal való ismerkedés és nem utolsósorban segítő szándékú csalikészítők tanácsai határozták meg a következő időszakot. Aztán elkezdtek jönni a halak. Volt olyan csali, amit teszteléskor az első dobásra levert egy balin, de olyan is, amit csak a másodikra. Voltak persze nem működő darabok is, de eljött az az időszak is, amikor már csak saját csalit hordtam magammal a partra. Nem a halfogás motivált, hanem a halfogás SAJÁTTAL. Most új cél lebeg a szemem előtt: mások is fogjanak Halbogár csalikkal szép halakat!

Ahogyan én csinálom.

A balsafából kivágott és simára csiszolt testekben acéldrót fut végig, hasukba ólomsúly kerül.  A nyers testet kétkomponensű műgyanta vagy pedig sok réteg kemény lakk borítja festés előtt, ezzel adva meg a csali kellő szilárdságát, és ettől lesz vízálló minden fahal. A drótozás kézzel, egyesével készül.

A festés kézzel, ecsettel történik, a szemek és arcfóliák egyedi készítésűek, az arc és az úszók, toll- és ceruzarajzok. Az elkészült csalikat kívülről kemény műgyantaréteg borítja. Fontos a stílus. Azt gondolom a kézi festésnek köszönhetően nincs két egyforma csali, mégis ez az, ami egységessé teszi a Halbogár csalikat.